De Strandrace

“Voluit langs de vloedlijn, vol in de remmen en dan links af richting de duinen het mulle natte zand in. De auto heeft het zwaar, het zand zuigt aan de banden, in de diep uitgesleten bochten moet je de snelheid erin houden, als je te veel snelheid verliest sta je gelijkt vast in het losse zand”.

De strandrace IJmuiden is inmiddels een traditie, elk jaar vechten gemiddeld 50 off-roaders twee dagen lang op het Kennemer strand om de unieke kans, winnaar van de enige strandrace in Nederland te zijn!!! Mens en machine worden tot het uiterste getest, het IJmuidense zand is inmiddels meer berucht dan beroemd, de enige wedstrijd van de NK Offroad series die volledig op zand verreden wordt. Voor de meeste teams een genot, maar gelijktijdig voor de auto’s de grootste uitdaging, zoveel zand…. dat veelal zwaarder is dan menig duin in de woestijn!

Achter de duinen, beschut tegen de straffe zeewind wordt voor 1 weekend een volwaardig rally bivak opgebouwd. Voor en na elke special wordt hier door de monteurs druk aan de bolides gesleuteld. Er is altijd wel wat te doen, als er geen reparatie nodig is dan is er altijd wel een kleine verbetering of aanpassing die uitgevoerd wordt om tijdens de volgende special net iets harder te kunnen gaan.

De strandrace is uniek, niet alleen voor de teams maar ook voor het publiek, het is de enige race van het NK Offroad Racing Series waar de toeschouwers veilig op het strand het hele schouwspel kunnen volgen. Een genot om te zien hoe de auto’s langs de vloedlijn hun PK’s loslaten, om vervolgens via een serie technische bochten en sprongen op de terugweg langs de duinen, aan de volgende ronde te beginnen…. een lust voor ieder autosport- en 4×4 fanaat.